go ide


Hvorfor er det en god ide at løbe orienteringsløb i en orienteringssko?

 

 

Den korte forklaring:For at få det optimale udbytte med et maksimum af sikkerhed ud af dit løb! 


Den lidt længere forklaring:Det er faktisk alt sammen et spørgsmål om din og dine kropsdeles sikkerhed og komfort. Har man en gang set, hvordan en gren kan gå lige lodret op igennem skosålen og videre op igennem foden for at blive synlig på oversiden, så er man ikke i tvivl om, at man skal søge optimal beskyttelse ved løb i terræn.


Når man tilpas mange gange er skredet ud, fordi man ikke har haft ordentlig greb, og har slået sig alvorligt eller beskadiget lemmerne, så er man ikke i tvivl om, at man skal søge optimal sikkerhed mod udskridning.


Derfor inddeler VJ deres  sko i pasningsgrader "fit" for at kunne give dig en vejledning i hvilken sko som egner sig bedst til til dit specielle formål. Altså i vores tilfælde orienteringsløb. Det kan du læse mere om her.


En VJ orienteringssko er designet og fabrikeret til at kunne klare ovennævnte situationer, hvor andre sko, af den ene eller anden type, for det meste er total uegnet.


Nu er det jo ikke alle orienteringsbaner, der går i terræn, og ikke alle klasser der kommer i egentlig terræn. Nej, og derfor må det naturligvis altid blive en afvejning af ens personlige løb og stil. Nogen vil formentlig kunne liste rundt i deres gamle kondisko uden at komme væsentlig til skade, men hovedparten af alle O-løbere og baner kommer uvægerligt i terræn. Ellers kan det vel næppe kaldes orienteringsløb?


En VJ O-sko er som nævnt designet og fabrikeret til færdsel i terræn. Hvad betyder så det:

Den er fremstillet af materialer, som ikke absorberer vand af nævneværdig betydning. Hvis overhovedet nogen. Den bliver altså ikke tungere at løbe rundt med og "spilde" energi på.


Den er fremstillet af materialer i sål og overmateriale, som er væsentlig mere beskyttende (hårdere og sejere) end andre uanset fabrikat og  model.  VJ er med andre ord uovertruffen! 

I 2011 begyndte Finske Vj begyndt at anvende Kevlar. En umådelig stærk fiber kendt fra bl. a. sikkerhedsudstyr i skovindustrien. Det betyder endnu mere sikkerhed for "dine fødder". Er det ikke bare herligt?


Overmaterialet, i dobbelt eller tre dobbelt lag, er forstærket i svang og forfod for at forhindre skader fra spidse grene, slag m.m.


Knopsålen har flere funktioner. For det første skal den være tilpas hård og sej for at kunne modstå skarpe grene, sten m.m. Udformningen med knopper, som for de flestes vedkommende er forsynet med metaldupper, har til hensigt at give et godt og solidt greb med underlaget. Det være sig fugtig skovbund, mosbelagte sten og klipper (vi kommer jo også til udlandet ind imellem), og så er der lige de lerede skråninger ved Vejle og andre steder.

I 2012 blev STAR piggen introduceret. STAR piggen er en stjerneformet 5 kantet pig som giver et unikt greb. Væsentlig bedre end den tidligere runde pig. Bemærk: at der nu også under svangen er   monteret en pig for at sikre dig mod sideværts udskridning på glatte træstammer.   

Billederne viser øverst en Integrator O-sko med pig.


IROCK skoen under denne er uden pig.  Sidstnævnte er en interessant sko som nok er værd at ofre et par minutter på. Knopsålern er fremstillet i Berylgummi, en VJ specialitet,  som har et  unikt greb. Nok det tætteste man kommer på en pigsko uden pigge. En sko som får stigende opmærksomhed fra den seriøse O-løber, Eliten og diverse terrænløbere.


VJ O-skoen har, i modsætning, til de lavere rangerende kondisko og andre tilsvarende, en generelt lavere opbygning i hæl og forfod. Dette tillige med pasformen (skoen sidder til foden i hele fodens længde) giver en perfekt kropsføling med terræn og forhindrer vridninger og skader. Ingen vil vel betvivle, at det er lettere at vrikke om på en stilethæl end på en fladbundet sko? VJ O-sko er forsynet med pronationskile i en helt speciel sål opbygning.VJ kalder det KvamO.


I 2013 genoptog VJ produktionen af Integrator High. En sko specielt designet til løbere som har mindre stærke ankler eller er   i en genoptræningsfase efter skadelig vrikning. VJ Integrator udgør basisskoen og ankelstøtten opnåes gennem en forhøjelse af overmaterialet som låses med en solid Velcrolås samt en udvendig plastkappe som spændes i en bæltelignende Velcrolås fortil. En nem og enkel  foranstaltning  som giver dig  ekstra god ankelstøtte. Markedets eneste O-sko med indbygget ankelstøtte.


Der tales, og spørges meget om O-skoenes støddæmpende effekt sammenlignet med en asfaltsko. Der er naturligvis forskel, fordi skoene har hver sin funktion, men man bør erindre sig, at en O-sko tilbringer det meste af sin levetid på blød bund, som i sig selv er støddæmpende. Tendensen har i de seneste 3-4 år været at designe og fabrikere en O-sko med bedre støddæmpende egenskaber end tidligere uden at gå på kompromis med stabiliteten og sikkerheden.


Finske VJ introducerede i 2011 sit ny Kvam-O system med et unikt snøresystem og en  støddæmpning i hæl og forfod som ikke er set tidligere i orienteringssko. Kvam-O systemet er gradvis forbedret og her i 2019 udviklet til det noget nær det perfekte.


VJ's sko teknologi er unik!


En kort men forhåbentlig beskrivende gennemgang af VJ orienterings skoens mange fordele og styrker. Tænk på dit gode helbred og undgå unødvendige skader. Gå ikke på kompromis, men vælg en rigtig O-sko til orienteringsløb.


Har du spørgsmål så tøv ikke med at sende os en mail. Vi har 37 års erfaring at øse ud af.

 


Mange venlige O-hilsner

Ulla og team Møller Sport